Безкоштовно по Україні
0
Кошик порожній
Ваш кошик

Чому підприємства харчової промисловості обирають світлодіодне освітлення

Виробники продуктів харчування та напоїв – це унікальні підприємства з високими вимогами до енергоспоживання та продуктивності. Наприклад, у США 15% енергоспоживання фактично припадає на харчову промисловість. Очевидно, що розмір таких підприємств означає більше споживання енергії, але є й інші причини вищого, ніж у середньому, енергоспоживання.

Наприклад, більшість підприємств харчової промисловості працюють цілодобово у тому чи іншому режимі. Крім того, частиною таких заводів часто є холодильні склади, які не тільки працюють цілодобово, але й потребують значної кількості енергії для нормального функціонування та збереження продуктів у безпеці. Крім того, для підтримки продуктивності підприємства необхідно, щоб технологічні лінії працювали без перебоїв, що знову ж таки вимагає великих витрат енергії при використанні великого обладнання.

Зрозуміло, що високе енергоспоживання неминуче у цій галузі, але світлодіодне освітлення – це просте у реалізації енергозберігаюче рішення. Крім того, що ви відразу ж почнете економити, існують й інші переваги світлодіодних світильників, характерні для компаній з виробництва продуктів харчування та напоїв – наприклад, підвищена ефективність освітлення та гігієнічніші умови. Давайте розберемо причини, з яких для підприємства з виробництва продуктів харчування та холодильного складу варто обрати саме світлодіодні світильники.

 

Світлодіодне освітлення у харчовому цеху

 

 

Чинники впливу

Економія енергії та зниження вуглецевого сліду

Ми вже торкалися цієї теми, але, ймовірно, це причина номер один, з якої підприємства з виробництва продуктів харчування та напоїв переходять на світлодіодні технології. Ви можете заощадити до 90% енергії, порівняно з традиційним освітленням.

Більш ефективне використання енергії також означає покращення екології та зменшення вуглецевого сліду. У цілому це, звичайно, краще, але чи замислювалися ви про маркетингові наслідки зменшення вуглецевого сліду? 81% респондентів у глобальному дослідженні Nielsen вважають, що компанії мають працювати над покращенням довкілля. І цей інтерес до сталого розвитку охоплює представників різних статей та поколінь.

 

Відповідність вимогам безпеки та сертифікації

NSF та інші сертифікуючі органи пред'являють особливі вимоги до освітлення, щоб воно вважалося безпечним для харчових продуктів, і сьогодні існують спеціальні промислові світлодіодні лампи та світильники, які сертифіковані на відповідність цим стандартам. Ось лише деякі зі стандартів, яким можуть відповідати світлодіодні світильники:

  • сертифікат IP69K, що означає, що світильники можуть витримувати високі рівні струменів води для очищення;
  • рейтинг корпусу NEMA, що означає, що світильники не будуть піддані впливу пилу та інших частинок;
  • не містять ртуті, на відміну від традиційних ламп, що створюють проблеми зі зберіганням, безпекою та утилізацією;
  • сертифікати NSF/ANSI для відповідності вимогам до бризкозахисної зони (вироби оцінюються за гладкістю, стійкістю до корозії та можливістю ручного очищення) та безпеки харчових продуктів (токсикологічний аналіз).

 

Нижчі експлуатаційні витрати та триваліший термін служби

Світлодіодні освітлювальні прилади забезпечують набагато нижчі експлуатаційні витрати, порівняно з традиційним освітленням. По-перше, світлодіодне освітлення просто служить довше, що означає, що вам не доведеться змінювати світильники так часто, що заощадить вам гроші на найм підйомника або навантажувача, щоб дістати світильники на висоті, а також заощадить час ваших співробітників, оскільки вам не доведеться зупиняти роботу, щоб звільнити місце заміни приладів. Світлодіодні світильники також довговічніші й розраховані на усі види небезпечних умов, що означає меншу ймовірність поломки та меншу кількість замін. Крім того, у їхній конструкції використовується менше деталей, що забезпечує ті самі переваги.

 

Підвищення продуктивності праці працівників

Рівень освітленості у харчовій промисловості регулюється. Існує таблиця з необхідним рівнем освітленості у деяких безпечних для харчових продуктів приміщеннях. Вищий показник кандела-метр означає яскравіше світло, яке дозволить співробітникам бачити, що вони роблять, і робити це з більшою точністю. Світлодіоди також відомі своїм чудовим індексом передачі кольору, або CRI, який є мірою того, наскільки точно або близько освітлюваний предмет або поверхня відповідає своєму органічному кольору. Вищий CRI дозволяє співробітникам вловлювати потенційно пошкоджені або запліснявілі продукти та упаковки, а також просто виконувати завдання більш точно та швидко.

Світлодіодне освітлення виробничої лінії 

Безпека

Обробка та виробництво продуктів харчування іноді потребують копіткої роботи з використанням небезпечних інструментів, таких як ножі та леза. Освітлення без відблисків і з гарною видимістю зводить до мінімуму нещасні випадки у таких випадках. Світлодіодні світильники та LED-панелі не містять токсичних матеріалів, таких як ртуть, та не мають скляних колб, які можуть розбитися, поранити співробітників або зіпсувати продукти.

Коли світлодіоди використовуються на парковках та інших відкритих майданчиках, ви не отримаєте типового жовтого відтінку від старих газорозрядних ламп високої інтенсивності, які погано освітлюють територію. Якщо у вас є співробітники, які працюють у нічну зміну, ваше завдання – забезпечити їхню безпеку, щоб вони могли дістатися своїх автомобілів у будь-який час доби. Світлодіодні лампи сконструйовані таким чином, що вмикаються миттєво, без дражливого мерехтіння або періоду розігріву. Коли у вас є співробітники, які покладаються на якісне освітлення, щоб почати свою роботу, цей додатковий час є дуже важливим.

До речі, про тепловиділення: традиційні лампи розжарювання втрачають до 90% свого випромінювання у вигляді тепла. Світлодіодне освітлення, навпаки працює набагато холодніше, дозволяючи зберігати продукти, що швидко псуються, при нижчих температурах. Бонус: це також сприяє підвищенню енергоефективності, тому що менша кількість тепла означає меншу роботу системи опалення, вентиляції та кондиціонування, а також меншу втрату світла у вигляді тепла. Ваші холодильники та морозильники не будуть працювати так інтенсивно (докладніше про зберігання холодних продуктів та світлодіодне освітлення див. нижче).

 

Зберігання холодних продуктів

Світлодіодне освітлення призначене для роботи при екстремальних температурах, на відміну від інших типів освітлення, які можуть вийти з ладу в гарячому чи холодному середовищі. І, як згадувалося вище, світлодіодні лампи не випромінюють так багато тепла, що означає, що морозильна камера або холодильник залишаються холоднішими без необхідності змінювати температуру.

Ми також згадували про відсутність мерехтіння та час розігріву світлодіодного освітлення. Якщо співробітнику щось потрібно у холодильній камері, не варто витрачати на це більше часу, ніж дійсно потрібно, адже кожна хвилина може порушити цілісність продуктів. Дайте їм можливість узяти те, що потрібно, і піти, не чекаючи, поки увімкнеться-вимкнеться світло.

 

Датчики, управління та технології, що розвиваються

Сучасне світлодіодне освітлення може бути оснащене датчиками руху та присутності, а також елементами управління, тому світло вмикається лише тоді, коли це необхідно, що знову ж таки економить ваші гроші. Крім того, ринок світлодіодного освітлення постійно зростає. Разом з цим попитом підвищується кількість досліджень та розробок. Світлодіодні світильники продовжують удосконалюватись, постійно додаються нові функції. Одним з таких досягнень, що впливають на харчову промисловість, є сині світлодіоди, які, як було доведено, мають антимікробні властивості. Саме таких проривів ви можете очікувати після того, як активно інвестуєте у світлодіодне освітлення.